Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мей отложи гласуването по сделка за Брекзит

Тереза Мей
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей отложи гласуването по сделка за Брекзит, планирано за следващата седмица. Тя обаче обеща на депутатите заключителният вот да се проведе до 12 март.

На път за египетския курорт Шарм ел Шейх, където се провежда среща на високо равнище на лидерите на ЕС и на Арабската лига, Тереза Мей заяви пред журналисти, че изключва провеждането на предварително обявеното за следващата седмица гласуване на нейната сделка за Брекзит. Аргументът на премиера е, че преговорите с ЕС все още продължава и тя се надява на положителен резултат. Мей допълни, че напускането на ЕС със сделка и на време, т.е. на 29 март, е напълно постижимо.

Тереза Мей посочи, че няма да предприема мерки срещу министрите, които я предупредиха, че ще гласуват за отлагане на Брекзит, ако споразумението не бъде ратифицирано. Според нея отлагането на процеса не решава проблема с Брекзит.

Отлагането на вота обаче сигурно ще задълбочи кризата в кабинета на Мей.

От основната опозиционна Лейбъристка партия заявиха, че решението на Мей да отложи вота в Камарата на общините е безразсъден опит да бъдат принудени законодателите да избират единствено между нейната сделка и Брекзит без сделка.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени