Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на акциите на Air France-KLM с над 11%, след като холандското правителство иска да закупи 14% от компанията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Акциите на Air France-KLM спаднаха драматично по време на търговията в сряда, след като холандското правителство заяви, че иска да придобие 14-процентен дял в авиокомпанията, което рискува да задълбочи напрежението между Франция и Нидерландия относно контрола над компанията, съобщава Ройтерс.

Акциите на Air France-KLM се понижават с цели 11,5%, което според анализатори отразява притесненията, че конкурентните интереси на двете правителства могат да противоречат на тези на инвеститорите.

Повод за това даде изявление от късно вечерта във вторник на холандския финансов министър Вопке Хукстра, че Нидерландия притежава дял от 12,7% за 680 млн. евро в Air France-KLM и има за цел го увеличи до около 14 процента, за да неутрализира дела на френското правителство в авиокомпанията.

Този ход изненада френските власти и дойде няколко седмици след сблъсъка между холандското правителство и доминирания от Франция изпълнителен съвет на дружеството относно намаляващото влияние на Нидерландия в компанията.

Въпреки че самолетните превозвачи Air France и KLM се обединиха през 2003-а година, дъщерното дружество на KLM винаги е поддържало независима корпоративна структура в рамките на общата група. Компаниите Delta Airlines и China Eastern Airlines също притежават 8,8% от акциите на Air France-KLM.

Френският министър на финансите Бруно Льо Мer заяви, че не е бил предварително информиран за холандските планове и добави, че е от съществено значение за компанията Air France-KLM да бъде "управлявана без намеса на национално равнище".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна