Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп: Не се разбрахме с Ким заради исканията му за сваляне на санкциите

Пресконференция на Доналд Тръмп след срещата с Ким Чен-ун в Ханой
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви след предсрочно прекратената среща с Ким Чен-ун в Ханой, че не е постигнато споразумение за ядрено разоръжаване (денуклеаризация) на Северна Корея, тъй като Пхенян е поискал в замяна цялостна отмяна на наложените от САЩ икономически санкции, съобщи Ройтерс.

Тръмп добави, че Северна Корея е готова да предложи отстъпки, но не и тези, за които настояват САЩ. Той потвърди, че Вашингтон не се "отказал от нищо" и ще продължи преговорите с Пхенян в бъдеще.

Президентът на САЩ заяви, че севернокорейският лидер Ким Чен-ун има "визия" за денуклеаризация, която обаче не е в съответствие с разбирането на администрациите на Белия дом. Въпреки това Тръмп изрази надежда, че "в крайна сметка ще бъде добър приятел с Ким Чен-ун".

Доналд Тръмп определи срещата си на върха с лидер на Северна Корея Ким Чен-ун като "продуктивна". Но обясни, че Вашингтон е взел решение да не продължи преговорите в този момент.

"Понякога трябва да си отидеш", отбеляза той пред репортери, като посочи, че американската страна смята, че "не е добре да подписва каквото и да било".

Американският президент използва възможността да повтори, че неговите взаимоотношения с Ким Чен-ун са "много силни".

Междувременно държавният секретар Майк Помпейо подчерта, че е постигнат "реален напредък" по време на срещата на върха в Ханой, "но за съжаление не стигнахме докрай".

"Помолихме Ким да направи повече, отколкото е готов", обясни той, но добави, че все още е "оптимист" за отношенията с Пхенян.

"Когато продължим да работим по този въпрос, можем да постигнем напредък и в крайна сметка да постигнем това, което светът иска, а именно денуклеаризация на Северна Корея", заключи Помпейо.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна