Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Внукът на Жак-Ив Кусто влезе в Голямата синя дупка. И какво видя

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международен екип подводни изследователи под ръководството на милиардера Ричард Брансън и Фабиен Кусто са изследвали тайнствената Голяма синя дупка край бреговете на Белиз, съобщава Science Alert.

Голямата синя дупка е огромна подводна пещера, открита и нанесена на картите от дядото на Фабиен Кусто – Жак-Ив – през 1971.

Екипът е влязъл в пещерата през декември 2018, а специалната подводница е успяла да стигне дъното на дълбочина 125 метра в търсене на митично морско чудовище, за което се е смятало, че може да обитава пещерата.

Изследователите са открили следи по морското дъно, които приличали на оставени от чудовище, но в крайна сметка се оказало, че са следи от измрели по-малки морски животни.

Учените са установили, че на дъното във водата практически няма кислород и пещерата е капан за всички морски обитатели, които попадат в нея.

Ричард Брансън обаче, който е финансирал експедицията, е открил големи количества пластмаси на дъното на пещерата и е коментирал, че това е „истинското чудовище“, което може да убие Световния океан.  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна