Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пазарджишки съд наложи глоба от 14 300 лв. на предприятие заради дисциплинарно уволнение

Снимка: БГНЕС

Окръжният съд в Пазарджик оспори дисциплинарното уволнение на работник от август миналата година затова, че във Фейсбук е публикувал негативен коментар за работодателите си. Според миннодобивното дружество с коментарите си в социалната мрежа той публично е уронил доброто име на дружеството. Съдът обаче  определи, че дружеството трябва да заплати 14 300 лева обезщетение на работника и да поеме разноските по делото заради неправомерното му уволнение.

Работникът бил провокиран от посещение на министъра на труда и социалната политика  Бисер Петков, пред който собствениците на миннодобивното дружество заявили, че средната работна заплата в предприятието е два пъти по-голяма от средната за страната. В социалните мрежи работникът коментирал, че тази сума идва от големите заплати на многото директори в дружеството.

В поста си работникът споменава и за огромните преми, които получавали  началниците му. От ръководството на фирмата са преценили, че подчиненият им разпространява конфиденциална информация и уронва доброто име на фирмата. 

Заповедта за дисциплинарното уволнение е от август миналата година. След като тя бе потвърдена от съда в Панагюрище и от районния съд, пазарджишкият окръжен съд реши, че уволнението е неправомерно. Фирмата ще трябва да изплати на работника си 14 300 лева, както и да поеме разноските по делото. Решението подлежи на обжалване пред Върховния касационен  съд.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна