Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивската прокуратура обвини в пране на пари и неплащане на данъци трима души

За пране на пари и за избягване на плащане на данъци за около 1 милион лева Пловдивската окръжна прокуратура повдигна обвинения срещу двама мъже и жена, която е била съдружник на единия от тях. Акцията за разкриването на престъпната схема е проведена на 1-ви март в Пловдив, София, Разград и Велико Търново.

При претърсването на офиси и жилища са открити около 600 хиляди лева в различна валута, както и документи, компютърни конфигурации и други вещи, имащи отношение към престъпната дейност.

До момента разследващите са установили, че от март 2017 година чрез седем търговски дружества, регистрирани в България, са били извършени парични преводи в брой в размер на общо 5 милиона лева към търговски дружества в Полша и Италия. Управители на дружествата у нас са били подставени лица с нисък социален и финансов статус. Те са поръчвали стоката - козметика, перилни препарати и други от Полша и Италия.

Пратките формално пристигали на името на тези фирми, а реално ги е получавало друго търговско дружество, срещу чийто управител е повдигнато обвинение. Той разпространявал стоката в магазинната мрежа като парите от продажбите не са декларирани. По този начин е избегнато плащането на данъци.

Другият обвиняем е предоставил парите на управителите на дружествата у нас като те от своя страна ги изпращали по банков път в чужбина. Прокуратурата е внесла в съда искане за постоянно задържане под стража спрямо двамата мъже, а жената е освободена под парична гаранция от десет хиляди лева. Разследването продължава.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна