Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Армията на Алжир се зарече да пази реда

Протест в Алжир срещу президента Абделазиз Бутефлика
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Алжирската армия обеща да гарантира сигурността и да не позволи връщането на страната към „болезнените години“, предаде БТА. „Армията ще продължи да държи здраво юздите и да поддържа сигурността“, каза началникът на алжирския генщаб Гаид Салех в реч, цитирана от ДПА.

Той говори на фона на продължаващите масови протести срещу решението на болния 82-годишен президент Абделазиз Бутефлика да се кандидатира за пети мандат начело на страната в изборите на 18 април.

Салех обвини някои партии, че се опитват да върнат Алжир обратно „в годините на болка и страдания“, визирайки гражданската война от 90-те години, избухнала след решението на властите да анулират избори, които със сигурност щяха да бъдат спечелени от ислямистите.

„Тези партии се боят да видят един сигурен и стабилен Алжир“, каза висшият военен.

Масовите протести продължават, въпреки твърдението на Бутефлика, направено в опит да успокои страстите, че не възнамерява да изкара един пълен нов мандат, ако бъде избран. Хиляди студенти протестираха в столицата Алжир и в други градове - Тизи Узу, Анаба, Блида и Константин, с искания Бутефлика да се оттегли. В столицата полицията прибягна до сълзотворен газ, за да не позволи на демонстрантите да се отправят към президентския дворец

Хиляди хора излязоха днес на нови протести в столицата Алжир и други алжирски градове с искане президентът Абделазиз Бутефлика да се оттегли и отхвърлиха предложението му да не изкарва докрай евентуален свой нов мандат след изборите през април.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна