Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата потвърди официално за ареста на Ветко и Маринела Арабаджиеви в Испания

| обновено на 07.03.19 в 18:11
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата потвърди официално за ареста на Ветко и Маринела Арабаджиеви в Испания. Това е станало тази сутрин в 8,45 ч. в дома на българина Георги Семерджиев в Кабрера де Мар край Барселона. Къщата се намира в градчето Кабрера де Мар, на тридесетина километра от  столицата на Каталуния. Оперативна информация, че Арабаджиеви може би са там, е причината българските власти да изпратят европейска заповед за разследване до испанските си колеги с искане за обиск. Реализацията е тази сутрин – две в едно – един испански екип отива за Семерджиев, издирван от Швейцария, а вторият – да търси следи от бизнес семейството.

Самоличността на Ветко и Маринела Арабажиеви е установена категорично, увери Арнаудова, но отказа каквито и да е подробности – за следите, по които са вървели разследващите през тези над шест месеца след показните обиски в хотелите на семейството  в София и Пловдив, при които бяха намерени милиони кеш,  включително и в кутии от обувки. От края на август в ареста е синът им – Вълчо, според адвоката на фамилията държан като заложник, за да мотивира родителите си да се завърнат.

"На практика с влизането на двата екипа от испанските власти в този имот са предприети исканите от нас действия по претърсване, установени са на място лицата, които ние издирваме с европейска заповед за арест, заповедта е била задействана и лицата са били задържани".

"Към този момент това завръщане не изглежда доброволно. Чака ги съдебна процедура по екстрадиция, която може да продължи от половин месец до месеци. След полета до София отива в ареста за 72 часа", беше категорична прокурор Арнаудова. 

По този път преминаха и Николай и Евгения Баневи, които от декември са в ареста на Националното следствие. Направо там отиде, защото беше в България третият бизнесмен, попаднал на мушката на държавното обвинение – алкохолният бос Миню Стайков.

Все още няма информация дали при ареста у Ветко и Маринела Арабаджиеви са намерени фалшиви документи. Това обяви в Стара Загора главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов. Двамата бяха задържани тази сутрин в дома на българина Георги Семерджиев в Кабрера де Мар край Барселона. 

Европейската заповед за арест е издадена в края на август. Тогава беше издадено и заповед за издирването на двамата с червена бюлетина, а то е заради задочното обвинение на Ветко и Маринела Арабаджиеви, че са организирана престъпна група за пране на пари и данъчни престъпления. От тогава от края на август в ареста обаче е техният син Въло, както и две служителки на фирмите на Арабаджиеви.

Репортажа на Силвия Великова по темата можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна