Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джефри Кокс обяви, че преговорите с ЕС за Брекзит ще продължат

Джефри Кокс - генерален прокурор на Великобритания.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Юридическият съветник на британското правителство сър Джефри Кокс обяви, че преговорите с ЕС ще продължат след призива на Брюксел Лондон да излезе с „приемливи“ идеи до петък вечер за излизане от кризата. Потвърдено бе, че гласуването на сделката за Брекзит на Тереза Мей ще бъде на 12 март, вторник. 

Джефри Кокс заяви, че е „почти сигурно“, че преговорите ще продължат и през уикенда. Той каза, че е изненадан да чуе коментари от рода, че британските предложения са неясни. 

Ирландски политици обаче заявиха, че проблемът на Кокс е, че се опитва да реши политически проблем с правни средства. Пробив в преговорите обаче няма и днес министърът на финансите Филъп Хамънд посъветва евроскептиците да си помислят добре как този път ще гласуват по сделката на премиера, защото ако я отхвърлят, най-вероятният сценарий е отлагане на Брекзит. 

Последното предложение на британците за получаване на правни гаранции за „предпазния механизъм“ за избягване на твърда ирландска граница бяха отхвърлени. Те предвиждат създаване на арбитражен панел от юристи и адвокати, който да решава двустранните спорове, но Брюксел заяви, че не е от компетенцията на такъв панел да вземе важни решения като това за ирландската граница. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна