Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко понижение на германските промишлени поръчки в началото на годината

Индустриалните и промишлените поръчки в Германия се понижиха изненадващо силно в началото на настоящата година в резултат най-вече на слабо външно търсене, но и при намаляващо вътрешно търсене, показват данни на немската официална статистика Destatis, които са пореден сигнал, че компаниите във водещата европейска икономика продължават да изпитват сериозно трудности от забавящата се световна икономика и високите нива на несигурност.

Поръчките за промишлено производствени стоки се свиха през януари с цели 2,6% спрямо декември, когато обаче нараснаха с 0,9% (солидна възходяща ревизия от предишна оценка за спад с 1,6%) и при прогноза на финансовите пазари за повишение с 0,5 на сто. Това представлява най-солиден спад на промишлените поръчки от юни 2018-а година, когато те се понижиха с 3,6 на сто.

Рязкото намаляване на януарските поръчки в Германия се дължи на силен спад с 4,2% на поръчките, постъпили извън еврозоната, докато промишлените поръчки от единния валутен блок се понижиха с 2,6%, като общите външни (чуждестранни) поръчки се свиха с 3,6 на сто. В същото време вътрешните промишлени поръчки се понижиха с 1,2 на сто.

На годишна база промишлените поръчки се понижиха през януари с 3,9% след техен спад с 4,5% през декември (възходяща ревизия от понижение със 7,0%) и прогноза за свиване с 3,2 на сто.

Коментирайки слабите данни, Министерството на икономиката посочи, че "текущият спад на поръчките сочи за продължаващо забавяне на индустриалния сектор в началото на годината".

Днешните данни ще подсилят растящите сигнали за слабост в този важен сектор на германската икономика, след като последно проучване на агенция Markit отчете свиване на активността в промишлената сфера през февруари за втори пореден месец в резултат на спад на новите експортни поръчки.

Влошаването на индустриалните поръчки през януари е поредно доказателство, че германският износ страда сериозно от търговската война между САЩ и Китай, както и от набиращите скорост притеснения за Брекзит без сделка (излизане на Великобритания от ЕС на 29-и март без двустранно споразумение).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна