Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според президентите на България и Словения:

Разширяването на ЕС и НАТО със Западните Балкани – фактор за сигурността в региона

България и Словения могат да търсят нови форми на икономическо сътрудничество

| обновено на 11.03.19 в 17:11
4
Снимка: БГНЕС

Разширяването на Европейския съюз и НАТО със страните от Западните Балкани е ключов фактор за постигане на стабилност и сигурност в региона. Тази обща позиция изразиха в Любляна президентите на България и Словения. 

Румен Радев припомни, че България и Словения са разположени в противоположни краища на Балканите, но и двете държави водят диалог и политика на сътрудничество в интерес на сигурността и на мира в региона:

„Това е важен фактор за стабилността и европейската перспектива на Западните Балкани“, посочи българският президент и допълни.

„И споделяме общото мнение, че разширяването на ЕС и НАТО със страните от Западните Балкани е ключов фактор за постигане на стабилност, сигурност и просперитет в нашия регион. Срещата на върха в София миналата година затвърди този приоритет“.

Словенският президент Борут Пахор потвърди, че през юни страната му ще бъде домакин на среща от инициативата „Три морета“, на която ще присъстват лидери на всички държави в региона:

„Това е добра възможност за държавите от Централна и Югоизточна Европа, в присъствието на представителите на Европейския съюз и САЩ, да опреснят списъка с приоритетите, транспортните пътища и проектите, където бихме искали да инвестираме заедно".

Българският президент и колегата му откриха българо-словенски бизнес форум

По време на бизнес форум двамата президенти обсъдиха и икономическото сътрудничество между двете държави.

В срещата участват представители на български компании от областта на информационните технологии, туризма, строителството и хранително-вкусовата промишленост. Над 70 са представителите на словенския бизнес.

„България и Словения могат да търсят нови форми на икономическо сътрудничество", посочи Румен Радев пред представители на бизнеса: 

„Да търсим как заедно да произвеждаме, как заедно да развиваме нови идеи, как заедно да излизаме на трети пазари. И мисля, че в това е нашата сила".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна