Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция осъди „расизма“ на Нетаняху

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция разкритикува днес „безсрамния расизъм“ на премиера Бенямин Нетаняху, който заяви, че Израел е национална държава само на „еврейския народ“, а не всички свои граждани, предаде АФП.

Турция и Израел често имат напрегнати отношения, в които турският президент Реджеп Ердоган, смятащ себе си за защитник на палестинската кауза, е гласовит критик на израелски политики.

„Осъждам този безсрамен расизъм и дискриминация“, написа президентският говорител Ибрахим Калън в Туитър на английски и турски език. „1,6 млн. араби/мюсюлмани живеят в Израел. Ще реагират ли западните правителства или ще останат тихи под натиск отново?“, попита реторично той.

В кампаниен тон преди парламентарните избори на 9 април Нетаняху заяви, че всички граждани, включително арабите, имат равни права, но отново се позова на спорния закон от миналата година, според който Израел е държава само на еврейския народ. .

На вота Нетаняху е изправен пред сериозно съперничество от страна на центристкия политически алианс на бившия шеф на Генщаба Бени Ганц и ексминистъра на финансите Яир Лапид. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна