Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

790 000 души умират преждевременно в Европа от мръсен въздух за година

Нивата на случаи на преждевременна смърт са особено високи в България, Хърватия, Румъния, сочи ново изследване

Снимка: БГНЕС

Замърсяването на въздуха причинява 790 000 случаи на преждевременна смърт годишно в Европа и 8,8 млн. в глобален мащаб, което е двойно повече от скорошни оценки, сочи ново изследване, цитирано от АФП.

Между 40 и 80 процента от тези смъртни случаи се дължат на сърдечни проблеми, които са подценявани досега.

Средно, токсичният коктейл от замърсяващи околната среда вещества от автомобили, индустрия и земеделие намалява живота на тези, които умират преждевременно с 2,2 години, изчисляват специалистите.

„Това означава, че замърсяването на въздуха причинява повече преждевременни смъртни случаи от тютюнопушенето, което според Световната здравна организация е отговорно за смъртта на 7,2 млн. души през 2015 г.“, посочва Томас Мюнцел, професор Университетския медицински център в Майнц, Германия. „Тютюнопушенето може да се избегне, но мръсният въздух не“, отбелязва той.

В Европа, въпреки строгия контрол над качеството на въздуха в сравнение с мнозинството други региони, са регистрирани 133 смъртни случаи на 100 000 души годишно. Това се обяснява с комбинацията от мръсен въздух и гъста населеност.

Още по-сериозни нива на преждевременна смърт - над 200 годишно на 100 000 души, са регистрирани в България, Хърватия и Румъния. Тази тенденция се отдава на по-слабо напреднало здравеопазване.  

Новото изследване, публикувано в European Heart Journal, е фокусирано върху Европа, но подобрени статистически методи са приложени и за останалата част на света.

Ревизираният брой за Китай е 2,8 млн. смъртни случаи годишно - повече от 2,5 пъти над настоящите оценки. Данни за неевропейски страни ще бъдат публикувани отделно. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна