Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Отхвърлянето на възможността за „твърд“ Брекзит, напрежението в отношенията между Берлин и Вашингтон, разминаването във визията за бъдещето на ЕС на Франция и Германия и скандал с изявление на председателя на ЕП Антонио Таяни за Мусолини, са част от основните теми, върху които акцентират европейските издания.

Решението на Европейския съд по делото "Уайтман" дава на Обединеното кралство абсолютно право да отмени известието по член 50 и да остане в Европейския съюз, пише The Guardian. Депутатите могат да приемат законодателство, което води до следствие, че ако не могат да се споразумеят за сделката до деня на излизане (независимо дали това е на 29 март), автоматично ще бъде анулирана процедурата по член 50. Оттеглянето на член 50 също изключва по-късно повторно стартиране на процедурата, пише изданието.

Средствата, които Северна Македония ще трябва да инвестира в отбраната за членството в НАТО, продължаващите посещения на представители на западните страни в Белград и Прищина, както и резолюцията на ЕП за замразяване на преговорите за турското членство в Общността са част от темите, върху които акцентират водещите балкански печатни издания.

Северна Македония изминава последните стъпки към пълноправно членство в НАТО, след което властите в югозападната ни съседка ще трябва да отпуснат значителна сума за отбрана, подчертават в редакцията на първия скопски вестник - „Нова Македония“.

Сред съюзниците в Алианса не стихват споровете за той кой, колко и дали има нужда да инвестира в отбраната.

Гръцката консервативна опозиционна партия „Нова демокрация“ е гласувала „против“ резолюцията на Европейския парламент за замразяване на преговорите за присъединяване на Турция към Общността. Според партията на Кириакос Мицотакис преговорите за турското членство в ЕС са лост, чрез който Брюксел може да принуди Анкара да прокара реформи в страната, съобщава електронното издание на водещия атински ежедневник Kathimerini.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна