Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скандал с шефа на Европарламента заради коментар за Мусолини

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни бе остро разкритикуван, че казал, че фашисткият диктатор Бенито Мусолини направил и „позитивни неща“ за Италия, предаде „Политико“.

Италиански медии съобщиха вчера, че в радиоинтервю италианският политик заявил: „Мусолини? Докато не обяви война на целия свят, следвайки Хитлер и не насърчи расистки закони срещу евреите и извън драматичното събитие с Джакомо Матеоти (убит от режима опонент), той направи позитивни неща за инфраструктурата на нашата страна“.

„Човек трябва да е обективен. Аз не съм фашист и никога не съм бил и не споделям неговите политически идеи. Но ако трябва да бъде честни, той е построил пътища, мостове, сгради“, каза Таяни, който е член на Европейската народна партия.

„Как може председател на Европарламента да не признава естеството на фашизма?“, попита реторично лидерът на социалистите и демократите в ЕП Удо Булман.

Ирландската евродепутатка от крайната левица Лин Бойлан пък написа в Туитър, че „Мусолини може да е отговорен за над 430 000 убийство, но пък правел страхотни пътища и мостове! И това го казва председателят на ЕП“.

Самият Таяни се защити като настоя, че става въпрос за манипулации на това, което е казал за фашизма. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна