Eмисия новини
от 12.00 часа

Федерално разследване в САЩ срещу "Фейсбук" за споделяне на лични данни

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Федерални прокурори на Съединените щати са започнали криминално разследване срещу "Фeйсбук" (Facebook Inc.) във връзка със сделки за споделяне на потребителски лични данни, които голямата социална интернет медия е сключила с други технологични компании, съобщава "Ню Йорк Таймс".

Изданието цитира свои източници, запознати с въпроса, да казват, че Голямото жури в Ню Йорк е връчило призовки на поне двама неназовани производители на смартфони и на хардуер относно започналото разследване срещу "Фейсбук".

Според сключените с "Фейсбук" сделки са били предоставяни на тези компании лични данни на  стотици милиони потребители на социалната медия, посочва "Ню Йорк Таймс", като добавя, че най-малко 150 фирми са били посредници в подобни сделки със социалната платформа.

Говорител на "Фейсбук" заяви, че компанията си сътрудничи с щатските прокурори.

Наскоро компанията беше подложена на множество обществени проверки по отношение на проблеми, свързани с неприкосновеността на личните данни, включително десет разследвания в Ирландия, както и разследвания за потенциална злоупотреба с две фактора за идентификация и за придобиване на лични данни от трети страни.


Още от