Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Путин се срещна с руските индустриалци и предприемачи

2
Владимир Путин по време на речта си пред парламента.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бизнесът е непосредственият и най-важен участник в проектите за социално-икономическото развитие на Русия до 2024 г. Това заяви президентът Владимир Путин по време на участието си в Конгреса на Руския съюз на индустриалците и предприемачите.

Става дума за така наречените национални проекти, които Владимир Путин формулира при встъпването в четвъртия си президентски мандат през май миналата година. Целта е постигането на съществен напредък в здравеопазването, образованието, жилищното строителство, екологията, цифровата икономика и т.н. до изтичането на мандата през 2024 г.

В словото си президентът акцентира върху подобряването на инвестиционната среда, необходимостта от налагането на нови екологични стандарти, създаването на специална информационна платформа, където бизнесът ще може да сигнализира за незаконен натиск и опити за отнемане на собствеността.

„Разчитам, че благодарение на такова сътрудничество ще бъде направена съществена стъпка към подобряването на инвестиционния климат и повишаването на прозрачността на деловата среда. За да могат условията за предприемачески инициативи на малкия, средния и крупния бизнес да съответстват на онези мащабни стратегически цели, които стоят пред нашата страна. Благодаря ви за вниманието“, заяви президентът Путин

Отливът на капитали от Русия за миналата година възлиза на повече от 60 милиарда долара, сочат данни на Централната банка. Ако през 2017 преките чуждестранни инвестиции в руската икономика са били 28 милиарда долара, то през 2018 са намалели 11 пъти до под 3 милиарда. Наблюдателите отбелязват като основни причини санкциите срещу Русия, бюрократичните бариери през бизнеса и липсата на независимо правосъдие.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна