Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Габриел: Здравеопазване, околна среда и миграция са най-често обект на фалшиви новини

Мария Габриел
Снимка: БТА

Здравеопазването, околната среда и миграцията са сред темите, които са най-често обект на фалшиви новини. Това каза на среща със студенти в София българската еврокомисарка Мария Габриел с ресор „цифрова икономика и цифрово общество“. Тя припомни, че дигиталните платформи трябва да имат метод за проверка на публикацията.

Имаше даден добър пример за приложение с бутон, който ти позволява много бързо да види контекста на статията, има ли автор, хронологията, така че бързо да ти стане ясно, дали е фейк новина или не“, заяви Габриел.

„За съжаление на разположение е само в 8 държави членки на 7 езика. Ето такъв тип мерки очаквам сега от платформите, срокът им е до март месец“, допълни тя.

От понеделник започва Европейска седмица на медийната грамотност, съобщи още еврокомисарката и припомни, че липсата на дигитални умения изолира групи от обществото.

Предложение за следващия бюджет на ЕС е да има нова програма – „Цифрова Европа“ с бюджет от 9 млрд. евро за изкуствен интелект, киберсигурност, суперкомпютри, цифрови умения, дигитални иновационни хъбове. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна