Eмисия новини
от часа

Румен Порожанов одобри Националната програма по пчеларство с бюджет над 19 млн. лева

Снимка: БГНЕС

Министърът на земеделието Румен Порожанов одобри Националната програма по пчеларство за периода 2020-2022 г., съобщиха от ведомството му. Програмата е с бюджет от 6 400 000 лева за всяка от трите години на изпълнението ѝ е разработена заедно с браншовите организации в сектора.

Това е петата пчеларска програма, с която държавата подпомага производителите. За първи път обаче ще се финансират разходи за провеждане на базари, на които ще се предлага мед от местни пчелари.

Важно място заема и мярката, с която ще се финансира мониторинг на остатъци от пестициди, пчели от райони с интензивно земеделие. То ще помогне за решаване на проблемите, свързани с евентуалното хронично отравяне на пчелните семейства, тъй като през последните години, според производителите, пръскането с пестициди е сред най-тежките причини за масова смърт на пчелите. 

За някои от новите дейности ще могат да кандидатстват регистрирани сдружения на пчелари, като по този начин ще се засили ролята на неправителствения сектор в практическото решаване на проблемите.

Още от

БНБ пуска нова 50-олевка

обновено на 18.10.19 в 16:41