Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външният министър на Северна Македония на визита в Атина

Дипломат №1 на Македония Никола Димитров се ръкува с председателят на гръцкия парламент Никос Вуцис в Атина.

Министърът на външните работи на Република Северна Македония Никола Димитров е на посещение в Атина за участие в международна конференция на отдела за международни изследвания на университета в Пирея.

В нея ще вземе участие и бившият външен министър на България Даниел Митов с експертен коментар за „Трансформация в Югоизточното Средиземноморие“.

Много символика има в посещението на първия дипломат на Северна Македония в Атина. Той се срещна с председателят на гръцкия парламент Никос Вуцис и депутати от СИРИЗА. Опозицията отказа да присъства в знак на протест срещу името.

В изявленията след срещата се акцентира, че двете правителства оценяват колко е дълъг пътят, докато двата народа се убедят в предимствата на договора.

И докато на ниво правителствени отношения Скопие и Атина постепенно се движат към нов етап на развитие, в Гърция продължава недоволството срещу официалното признаване на „македонски език“ в Северна Македония.

Медиите отново се обърнаха днес към професор Бабиниотис, авторитет в лингвистиката, който каза, че „този език е българо-сръбски, който използва славянската азбука и по-точно кирилицата“. Това е техният език, който не може да се определи като „македонски“.

Медиите постепенно въвеждат задължителната употреба на името Северна Македония, докато опозицията и гърците преднамерено казват само „Скопие“.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени