Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вячеслав Володин: Украинското управление на Крим бе фактическа анексия

Вячеслав Володин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Държавната дума Вячеслав Володин определи като „фактическа анексия“ периода, в който Крим беше част от територията на Украйна. Володин поиска да бъдат изчислени загубите за икономиката да полуострова и поискани съответните компенсации от киевските власти.

Володин направи предложението си на съвместно заседание в Симферопол на Съвета на Държавната дума и депутатите от местния парламент. По думите му за времето, в което Крим е бил част от Украйна, са били нарушавани основополагащи права на гражданите му: правото на език и правото на образование на родния език. Освен това била разрушена икономиката на полуострова. Според него Украйна може да бъде принудена да изплати паричните компенсации чрез европейските парламентарни структури. Председателят на Думата подчерта също така, че през 1995 г. украинските власти са премахнали поста президент на Република Крим и са отменили конституцията ѝ.

Междувременно говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова заяви на редовния си брифинг, че присъединяването на полуострова към Русия е предотвратило превръщането му в „самолетоносач на НАТО в Черно море“.

Утре се навършват пет години от референдума за независимост на Крим от Украйна.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна