Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катастрофиралият боинг в Етиопия се движил необичайно бързо след излитането

2
Роднини на загинали в полет 302 на „Етиопъиън еърланс“ се молят на мястото на катастрофата.
Снимка: БТА

Самолетът на етиопските авиолинии, който катастрофира преди седмица и погуби всичките 157 души на борда, е летял с необичайно висока скорост след излитането, предава Ройтерс.

След това пилотът поискал разрешение да издигне бързо машината, а по-късно изчезнал от радарите, уточнява агенцията, като се позовава на източник от разследването с достъп до разговорите между авиодиспечерите и командира на полета.

Глас от пилотската кабина на „Боинг 737 МАКС 8“ на полет 302 поискал изкачване на 14 хиляди фута (4267 м) над морското равнище, което е 6400 фута (1950 м) над нивото на летището, но изчезнал от радарите на височина 10 800 фута (3292 м).

Преди това машината направила завой надясно за връщане по причина, която пилотът определил като проблем с контрола върху полета.

Малко преди маневрата диспечер от контролната кула комуникирал с друг самолет, но внезапно глас от полет 302 се намесил с думите „break, break“ (прекъснете, прекъснете) - призив всички неспешни разговори да бъдат прекратени. Гласът на пилота звучал уплашено, каза източникът, пожелал анонимност.

Работата по извличането на данните от черната кутия, записваща показанията на уредите по време на полета продължава.

Роднини на 157-те жертви на авиокатастрофата в Етиопия получиха снощи пръст от мястото на катастрофата вместо тленни останки на загиналите, защото идентифицирането им ще отнеме дълго време.

Семействата получават по 1 килограм обгорена пръст от мястото на катастрофата, съобщават източници от две от семействата. Процесът на идентифициране по ДНК ще отнеме шест месеца, защото телата са на малки парчета. Смъртните актове обаче ще бъдат издадени до две седмици.

Днес в Адис Абеба ще се състои паметна служба за загиналите. Семействата на загинали мюсюлмани вече са отслужили погребални служби и очакват да получат възможност да извършат погребението възможно най-скоро.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна