Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия обещава ответни мерки срещу новите санкции на ЕС

Сградата на Министерство на външните работи в Москва
Снимка: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

Руската страна няма да остави без отговор въведените вчера от Европейския съюз нови санкции заради инцидента в Керченския проток . Това се посочва в официално заявление на руското министерство на външните работи, без обаче да се уточняват ответните мерки.

Руската страна определя като „цинизъм“ и „лицемерие“ факта, че новите ограничения са насочени към граничари от Федералната служба за сигурност, отговорни за задържането в района на Керченския проток през ноември миналата година на три украински военни кораба с 24 души на борда.

Русия разглежда действията на украинските моряци като груба провокация, подготвена от Киев. Те са обвинени в нарушаване на държавната граница, за което наказателният кодекс предвижда до 6 години затвор.

Според  външното министерство с безотговорните си действия Евросъюзът поощрява Киев да продължи политиката на провокации, която застрашава сигурността не само на Руската федерация, но и на членове на същия този съюз в Черноморския регион.

„Не може да не направи впечатление и това, че даденото решение е прието малко преди президентските избори в Украйна“, пише в заявлението.

Новините европейски, американски и канадски санкции срещу Русия бяха гласувани в навечерието на петата годишнина от референдума за отделяне на Крим и Севастопол от Украйна.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна