Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверяват работодателите в Кюстендил дали плащат извънреден труд на празника на града

Снимка: архив

Всяка година преди празника "Кюстендилска пролет", обявен с решение на Общинския съвет за почивен, се създават ситуации, при които регионалните звена и ведомства работят.

Това е нарушение на трудовото законодателство, напомня омбудсманът Васил Иванов, който е юрист:

"21-ви март е обявен с решение 792 от 2011-а година за празничен и неприсъствен ден на територията на община Кюстендил, който касае всичките и териториални поделения на държавна администрация, общинска администрации, предприятия, организации, абсолютно всички, с изключение на органите на съдебната власт".

Областната инспекция по труда ще прави проверки и ще реагира на всеки постъпил сигнал, каза директорът инж. Валентин Златински:

"На тези, които са работили, начислиха им увеличената надница така, както е за работа в неприсъствен ден".

Обикновено директорите и началниците на държавните звена и структури разпореждат на работещите да са на работните си места до обяд, след което празнуват, тъй като оставят по един дежурен в службите си, напомнят директорите.

Ако се налага да се работи, този труд трябва да се оформи със заповед на работодателя и да бъде заплатен със съответното увеличение както при почивен ден, посочи омбудсманът, цитиран от  БТА. 

Писмо до ръководителите на държавните служби и звена на тeриторията на общината изпрати по повод празника през миналата година и областният управител Виктор Янев.

Към тях беше приложено становище от Министерството на труда и социалната политика, в което е посочено, че кметът на всеки град може да определи за неработни и неприсъствени до 3 дни на територията на една община за период от година, след решение на ОбС и становище от областния управител.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна