Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът отложи делото срещу лекаря, прострелял смъртоносно гаражен крадец

| обновено на 19.03.19 в 11:42
Протест с искане за оневиняване на д-р Иван Димитров в Пловдив след ареста му преди повече от година.
Снимка: БГНЕС

Пловдивският окръжен съд отложи делото срещу д-р Иван Димитров, който преди година  застреля мъж, влязъл да краде в гаража му. Причината за отлагане на делото е неявяване на  жената, с която убитият Жоро Джевизов е живял на семейни начала.

Веднага след ареста на лекаря имаше протести, на които бяха издигнати искания за оневиняването му. Днес в подкрепа на д-р Димитров пред съдебната палата също се бяха събрали негови колеги, приятели, съседи и пациенти.

На жената, с която убитият крадец е живял на семейни начала, ще бъде изпратена призовка за насроченото през месец май дело.

Надежда Стоева не е получила съобщението за днешното заседание, според прокурора по делото Георги Пенев.  

Майката и бащата на убития заявиха, че не знаят къде се намира жената. Междувременно двамата поискаха да бъдат конституирани като частни обвинители, а също и 300 хил. лева за причинени неимуществени вреди.

Д-р Иван Димитров, рентгенолог в болница „Пловдив“, е обвинен в убийство, извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана, подсъдим е и за притежаване на огнестрелно оръжие и боеприпаси без разрешение.

Първоначално той отричаше да знае нещо за убития Жоро Джевизов, по прякор Плъха. В хода на разследването обаче стана ясно, че се е опитвал да прикрие факти, а в последствие направи признания. След три денонощия в ареста медикът беше освободен с мярка за неотклонение подписка.

Ако лекарят бъде признат за виновен, може да получи присъда до 5 години затвор, а за незаконно притежаване на оръжие - от 2 до 8 години.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна