Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон: Рискуваме да напуснем ЕС без сделка или изобщо да няма Брекзит

Стивън Баркли
Снимка: БТА

Британският министър за Брекзит Стивън Баркли предупреди днес депутатите, че рискуват или да унищожат Брекзит, или страната да напусне ЕС без сделка, ако не подкрепят на два пъти отхвърлената сделка на премиерката Тереза Мей, предаде Ройтерс.

Баркли заяви, че има все по-голям риск Лондон изобщо да не се раздели с ЕС и подчерта, че депутатите трябва да се обединят в търсенето на изход от ситуацията.

Ако няма сделка, може да напуснем без сделка или изобщо да не стигнем до Брекзит, предупреди Баркли в интервю за Би Би Си.

Изказването му идва, след като вчера председателят на британската Камара на общините Джон Бъркоу изключи ново гласуване на сделката на премиера Тереза Мей, ако тя не бъде променена. Мей се надяваше да внесе нейната сделка за трето гласуване днес.

По закон Обединеното кралство трябва да напусне ЕС на 29 март. Тереза Мей договори сделка с Брюксел, но тя трябва да бъде одобрена и от британските депутати.

Сделката на Мей обаче бе отхвърлена два пъти и правителството обмисляше да я внесе за трети път, но Бъркоу постанови, че без промени това не може да стане, като се позова на конвенция от 1604 година. Бъркоу уточни, че второто внасяне на сделката е било според правилата, защото тя е била съществено променена.

Днес Румъния - ротационен председател на ЕС, отхвърли възможността за предоговаряне на сделката.

ЕС се нуждае от яснота за Брекзит, а днес имаме по-малко яснота от вчера”, каза в Брюксел Джордже Чамба, министър по европейските въпроси. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна