Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срив на акциите на Bayer AG, след като американски съд започна дело по втори случай за причиняване на рак

Централата на компанията "Байер" в Леверкузен, Германия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Акциите на германския фармацевтичен гигант "Байер" (Bayer AG) се сриват с близо 13% по време на европейската търговия в сряда, след решение на американски съд в полза на втори случай по обвинение за причиняване на рак в резултат на използване на препарат от марката "Раундъп" на дъщерната компания – "Монсанто" (Monsanto Co.)

Съдебно жури в Окръжния съд на Сан Франциско единодушно постанови, че хербицид на компанията, базиран на глифозат, включително и от марката "Раундъп", е причинил рак (неходжкинов лимфом на човека, завел делото). От "Байер" заявиха, че са разочаровани от първоначалното решение на журито. Сега шестчленното жури в Окръжния съд на Сан Франциско ще започне да изслушва доказателства, за да прецени дали дъщерното дружества на германския фармацевтичен гигант – "Монсанто" трябва да бъде подведенo под отговорност - решение, което може да доведе до значителни финансови щети на компанията, съобщава "Уолстрийт джърнъл".

Първоначалното постановление на съда в Сан Франциско бележи втори подобен неуспех за "Байер", след като през миналия август американско съдебно жури осъди компанията да плати обезщетение за 289 млн. долара при аналогичен случай, довел до развиване на рак от друг човек, използвал препарати на "Монсанто" в своята градина. Самата тогавашна присъда беше факт непосредствено след придобиването на Monsanto Co. от страна на Bayer AG. В последствие размерът на обещетението беше намален до 78 млн. долара.

Немският фармацевтичен гигант е изправен пред подобни съдебни дела, заведени от около 11 200 фермери, домашни градинари и озеленители, които твърдят, че хербицидите на основата на глифозат причиняват неходжкинов лимфом и други видове рак. Очаква се тази година ще започнат още шест съдебни дела във федералните и държавните съдилища на САЩ.

Новината за втора присъда причинява агресивни разпродажби на акциите на Bayer AG по време на днешната търговия на борсата във Франкфурт, като акциите се понижават с близо 13%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени