Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Законови промени уреждат статута на британците след Брекзит

Парламентът прие мерки в Закона за чужденците срещу идване на мигранти чрез фиктивни бракове

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за чужденците.
Снимка: БНР, архив

Народното събрание прие днес на първо четене промени в Закона за чужденците, които уреждат статута за пребиваване на британските граждани у нас след Брекзит.

С приетите изменения в закона се предвиждат специални разпоредби за членовете на семействата на британските граждани, разясни заместник вътрешният министър Красимир Ципов.

„В случаите, в които Обединеното кралство ще се оттегли от ЕС, и правото на събиране на семейство все още не е упражнено – в тези случаи то ще може да бъде упражнено от датата на оттегляне до 29 март 2022 г., като условията за упражняване на това право са титулярът да е преминал успешно своята процедура по пререгистрация и семейната връзка да е била налична към 29 март тази година“.

В същия срок ще могат да подават документи и британски граждани, които са членове на семейства на български граждани.

Красимир Ципов обърна внимание, че е предвидено промените да влязат в сила от 30 март тази година, но направи уговорката, че ако се постигне съгласие за отлагане на датата за Брекзит, ще се промени и срокът в закона.

С разпоредбите се изменя и Законът за убежището и бежанците, като се ограничава прилагането на процедурата за събиране на семейства на бежанци само до лица, чиито семейни връзки предшестват влизането им на територията на нашата страна.

Предложените промени са превантивна мярка срещу сключване на фиктивни бракове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна