Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Накъде в София

МУЗИКА

Биг бендът на Българското национално радио с диригент Антони Дончев и солистите Антони Дончев (клавишни), Радослав Славчев – Riverman (бас китара), Боян Ивкович (перкусии и вокал) представят Weather Report Tribute от 19.30 ч. в Първо студио на Българското национално радио. Birdland, Mysterious Traveller, А Remark You Made, Elegant Peopleса част от пиесите, с които музикантите ще изразят почит към най-важната фюжън група в историята на джаза, променила музиката през 70-те.

МУЗИКА
Софийската филхармония открива "Европейски музикален фестивал" 2019 с концерт, посветен на композитора Панчо Владигеров /1899-1978/. Ще звучат концерт за цигулка и оркестър номер 1, "Еврейска поема" и "Дивертименто" за голям симфоничен оркестър. Диригент е маестро Георги Димитров. Солист - Марио Хосен. Събитието е част от Календара на културните събития на Столичната община, а съорганизатор е Министерството на културата.  

ИЗЛОЖБИ
В 18.30 часа в галерия "Сердика" е откриването на фотографската изложба „Духовна София“ на Десислава Кулелиева. Фокусът е поставен върху мирното съжителство на различните религии в столицата. Нейните фотографии са запечатали образите на църкви, храмове и манастири. Дългогодишният фоторепортер на в. "24 часа" успява да улови магията на архитектурните детайли, съчетани със символите на духовността и да пресъздаде по един неповторим начин религиозното разнообразие в града.

ИЗЛОЖБИ
Регионален исторически музей – София  ще представи изложбата "Да бъде благословен хлябът и животът". Тя съдържа експонати от колекцията на Антонио Василев. Официалното откриване е от 17:30 ч. в музея (пл. "Бански" 1). Тематиката на временната експозиция е обвързана с православното християнство. Съкровените човешки вярвания са онагледени чрез показваната за първи път най-голяма колекция от печати за просфора и домашни обредни хлябове.Печатите за просфора и домашни обредни хлябове са изработени от различни материали: дърво, мрамор, алабастър, бронз. Употребяват се за благославяне на хляба в храма, както и за домашни обреди и обичаи.

КНИГИ

От 17:30 ч. в Мраморното фоайе на Столична библиотека, пл. „Славейков” № 4, ще се състои литературно четене, посветено на Световния ден на поезията. Творци от Съюза на независимите български писатели ще четат свои стихове, изпълнени с послания за човешка топлота, за нови пролетни настроения и надежди, съпроводени и допълвани от музикални изпълнения. Водещ е акад. Марин Кадиев - председател на СНБП.

ТЕАТЪР
"Палачи" от Мартин Макдона е предложението за тази вечер на Театър "София" с участието на Илия Виделинов, Деян Донков, Михаил Милчев, Николай Антонов, Пламен Манасиев, Лилия Маравиля. Началото е в 19.00 часа.

Театър "Българска армия" представя "Албена" от Йордан Йовков от 19.00 часа на голямата сцена. Режисьор е Красимир Спасов. На сцената ще видим Гергана Данданова, Асен Кобиларов, Веселин Анчев, Луизабел Николова, Иван Радоев, Александър Дойнов, Стойко Пеев.

Народният театър "Иван Вазов" ще покаже "Опит за летене" от Йордан Радичков на голямата сцена от 19.00 часа. Режисьор е Стоян Радев, а сред актьорския състав са Благовест Благоев, Валентин Танев, Валери Йорданов, Георги Мамалев, Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Зафир Раджаб, Йосиф Шамли.

Пиесата на Молиер "Скъперникът" можете да гледате от 19.00 часа в Малък градски театър "Зад канала" под режисурата на Лилия Абаджиева. В ролите са Владимир Пенев, Албена Михова, Антоний Аргиров, Евгени Будинов, Александър Кадиев, Луиза Григорова - Макариев, Весела Бабинова.

Спектакълът „Съвършено розово“ ще бъде представен в ДНК - Пространство за съвременен танц и пърформанс  от 19:30 часа. На фона на засилените глобални и локални дебати за ролята и правата на жените, Ива Свещарова и Виолета Витанова уверено се качват на сцената, за да поставят под лупа отношението към женското тяло и да споделят своята гледна точка към тази важна тема в представлението.

В театър "Азарян" - сцена Backstage от 20:30 часа публиката ще може да гледа спектакъла „Животът е сън”, част от „Софийски театрален салон”. Продуцент на представлението е Театър „ЗОНГ“, хореографията и пластиката са на Боян Арсов, адаптация и режисура - Дина Маркова. Представлението е антиутопична хорър приказка по „Животът е сън“ на Педро Калдерон де ла Барка.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна