Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес става ясно дали идната седмица евродепутатите ще обсъждат пакета "Мобилност"

| обновено на 21.03.19 в 13:56
Превозвачи от Източна Европа, включително от България, протестират пред Европейския парламент в Брюксел срещу проекта за пакет „Мобилност 1“ на 10 януари 2019
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Очаква се днес да стане ясно дали идната седмица евродепутатите ще започнат обсъждане на пакета "Мобилност" в пленарната зала. Срещу предложенията за промени в регламента за работата на водачите на камиони в Европейския съюз в момента се обявяват държавите от Централна и Източна Европа. В позиция, изразена по-рано през годината, министърът на транспорта Росен Желязков каза:

„ЕК е изключително чувствителна на тази тема, особено в лицето на комисаря по транспорт и държи в рамките на този мандат на парламента да бъде гласувано нещо по пакета“

Йордан Арабаджиев от Международния съюз на превозвачите е убеден, че в този си вид „Мобилен пакет 1“ разделя Европа по географски признак. Засегната от проблема не е само в България, но и Полша, Унгария, Литва, Латвия, Румъния. Документът защитава интересите на определени държави за сметка на държавите, които са в периферията на ЕС.

„Очакваме в следващия ЕП да бъде изготвен един мобилен пакет, който отговаря на очакванията на всички държави от ЕС“.

Българските евродепутати ще се опитат да не допуснат гласуването на пакета "Мобилност" в пленарна зала в Страсбург. Спорният пакет все пак ще бъде подложен на вот, въпреки че няколко пъти в транспортната комисия на Европарламента по него не се постигна консенсус.

„Ако се стигне до самото гласуване, исканията на нашите превозвачи вече са внесени в деловодството, така че да бъдат гласувани и те“, заяви евродепутатът Андрей Новаков.

Евродепутатът Ангел Джамбазки бе категоричен:

„Вече нямат време да го гласуват на две четения. Каквото и да се случи, парламентът няма да бъде задължен, но те се опитват да дадат ясен знак, че не се интересуват от това какво мислят и какво правят хората от Източна и Централна Европа“.

В случай, че все пак пакетът бъде гласуван, ще има протест на български превозвачи пред Европарламента в Страсбург в сряда, каза Джамбазки.

„Ако не мине отлагането, тогава в сряда започваме протест. Не него ще присъстват хора от България, Румъния, Полша. Всички засегнати са повече от 100 милиона души. Ясното послание към Европарламента е, че такова лобистко и недопустимо законодателства в края на мандата е повече от скандално“, изтъкна Джамбазки.

Репортаж на Ангелина Пискова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна