Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МЗ готви нова регулация на механизма за въвеждане на иновативни терапии

Снимка: БГНЕС

Министерство на здравеопазването подготвя нова регулация на механизма за въвеждане на иновативни терапии. Според експерти новите изисквания ще блокират достъпа на българските пациенти до най-новите методи за лечение.

Промените предвиждат иновативни лекарства да бъдат одобрявани за реимбурсиране у нас само ако е налице положителна оценка от употребата им в Германия, Англия и Франция, както и съответното лекарство да се заплаща с публични средства от най-големия обществен здравен фонд в поне 5 европейски държави. Подобни изисквания ще блокират достъпа на пациентите до съвременни методи за лечение, предупреди директорът на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании Деян Денев.

„На практика ще трябва да чакаме поне половин Европа да започне да реимбурсира дадена терапия и едва тогава да започнем да обсъждаме дали да я реимбурсираме в България или не“, каза Денев.

Новите изисквания са компилация от различни, несъвместими помежду си чужди модели, смята здравният експерт д-р Борислав Борисов: „Правим абсурдни неща – три различни подхода на три методологични органа взаимоизключващи се. И ние какво правим – компилираме трите изключения. Ако това остане в сегашния проект на наредба, значи няма смисъл в България да навлизат никакви нови технологии. Вече започнаха да ни отбягват“.

От Асоциацията на научноизследователските компании настояват за диалог с министерството и облекчаване на режимите за достъп на българските пациенти до иновативни терапии.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени