Eмисия новини
от 16.00 часа

Акценти от чуждестранния печат

Европейските лидери постигнаха единодушно споразумение в Брюксел точно преди полунощ, удължавайки крайната дата за Брекзит до 12 април 2019 година, с което дадоха на Великобритания още малко време да реши точно как ще изглежда излизането й от Европейския съюз. Ако парламентът на Обединеното кралство одобри сделката на Тереза Мей следващата седмица, новата дата би била 22 май 2019 година, пише базираното в Брюксел издание New Europe.

Процесът по член 50 ще бъде отложен дори повече и след април, ако Обединеното кралство избере по-дълъг срок и предостави на Съюза план да участва в европейските избори през май 2019 г.

Мей заяви, че няма да подкрепи дълго отлагане, защото това ще означава, че Великобритания ще участва в изборите за Европейски парламент, пише Independent. Консерваторът сър Оливър Летуин каза, че вярва, че депутатите ще подкрепят споразумение за Брекзит тип-Норвегия. Той добави, че депутатите трябва да установят дали има мнозинство в подкрепа на алтернативен план, ако сделката на министър-председателя отново не бъде приета следващата седмица.

Independent поставя още един акцент: Бърни Сандърс призова Америка да последва водещата роля на Нова Зеландия за забрана на бойните и полуавтоматичните оръжия - мярка, предприета от властите в Уелингтън в рамките на дни след стрелбата в джамията, при която загинаха 50 души, пише изданието.

„Така изглеждат истинските действия за спиране на насилието“, написа той в Twitter. Крис Браун, президент на кампанията „Брейди“, която отдавна се опитва да регулира оръжията в САЩ, заяви: „Това е блестящ пример за това какво може да се случи, когато нашите лидери вземат мерки, а не страни“.


Още от