Eмисия новини
от часа

Десетки протестиращи против правителството на Казахстан са задържани

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полицията задържа десетки антиправителствени протестиращи на митинги в два големи града на Казахстан, дни след изненадващата оставка на лидера Нурсултан Назарбаев, предаде Ройтерс. Протестите бяха организирани от противника на Назарбаев, беглецът-банкер и опозиционен политик Мухтар Аблязов, който обвинява 78-годишния политик, че планира династично наследяване на поста, а именно, че дъщерята на Назарбаев - Дарига - ще го наследи.

Дарига Назарбаева беше избрана за председател на горната камара на парламента по-рано тази седмица, след като предишният председател Касим-Жомарт Токаев стана временен президент. Очаква се богатата на петрол и газ централноазиатска страна да проведе президентски избори през следващата година.

Десетки привърженици на Аблязов, който живее във Франция, излязоха по улиците на Алмати, най-големия град в Казахстан, и Астана - столицата, която е в процес на преименуване на Нурсултан по предложение на Токаев. Някои от протестиращите носеха сини балони, използвани като емблема на опозицията. Полицията обаче задържа всички протестиращи, скандиращи "Срам!".

Публичните митинги са незаконни в Казахстан без разрешение от властите. Назарбаев, който запазва значителни правомощия като председател на Съвета за сигурност, не слезе от казахстанската политическа сцена, въпреки оставката си и говори с руския президент Владимир Путин по телефона в четвъртък заедно с Токаев.


Още от
Жителите на Токио се запасяват с храна и други стоки от първа необходимост в очакване на тайфуна Хагибис

"Хагибис" отне живота на 23 души

обновено на 13.10.19 в 16:39