Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия и Сирия канят САЩ да обсъдят съдбата на лагера „Рукбан“

Кампания за ваксиниране на деца през ноември 2018 г. в лагера Рукбан до границата на Сирия с Йордания, където са настанени десетки хиляди.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия и Сирия поканиха Съединените щати заедно да решат съдбата на контролирания от американците на сирийска територия бежански лагер „Рукбан“. Това се посочва в съвместно комюнике на руския и сирийския междуведомствен координационен щаб по проблемите на бежанците.

Ръководителят на руския център за помирение на враждуващите страни и контрол над придвижването на бежанците в Сирия генерал-майор Виктор Купчишин кани на 26 март на съвместно заседание представители на американското командване в района Ат Танф, дипломати от САЩ и Йордания и шейхове на племената, които се намират в лагера.

Целта е договарянето на съгласувани действия по разформироването на „Рукбан“.

Предлагат се и резервни дати - 2 или 9 април.

По данни на руското министерство на отбраната положението в лагера продължава да се влошава. „Последните сателитни снимки показва, че се увеличава броят на гробовете, разположени в непосредствена близост до жилищните помещения. Ежедневно постъпва информация за смъртта на малолетни деца в резултат на лоши санитарни условия и инфекциозни болести, липса на лекари и на елементарна медицинска помощ“, пише още в комюникето.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна