Eмисия новини
от 13.00 часа

Германия трябва да покрие изискванията за военните разходи, заяви Крамп-Каренбауер

Анегрет Крамп-Каренбауер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Надеждността на Германия сред партньорите й в НАТО ще бъде поставена под въпрос, ако Бундестагът не поеме ангажимент да увеличи военните разходи. Това твърди в интервю за списание "Шпигел" лидерът на германските консерватори Анегрет Крамп-Каренбауер, цитирана от Ройтерс. Крамп-Каренбауер посочва, че Германия трябва да изпълни задълженията си и призовава германските депутати да "коригират" четиригодишния бюджетен план на финансовия министър на федералната република, социалдемократът Олаф Шолц.

Планът, който трябва да получи одобрението и на парламента, беше подложен през седмицата на остри критики от американския посланик в Германия Ричард Гренел. Той постави под съмнение ангажираността на Берлин да покрие целта на НАТО членките на Алианса да харчат по 2 процента от своя Брутен вътрешен продукт за армията си.

Споровете по темата за разходите за отбраната увеличиха съществуващото напрежение в коалиционното правителство на Германия, в което и без това имаше разногласия за данъчните ставки, социалните разходи и ембаргото за износа на оръжие за Саудитска Арабия, отбелязва Ройтерс.

Още от