Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Каракачанов е преизбран за председател на ВМРО

| обновено на 23.03.19 в 18:06
VII редовен конгрес на „ВМРО - Българско национално движение“
Снимка: БГНЕС

Красимир Каракачанов бе преизбран за председател на ВМРО. Преизбрани бяха и досегашните членове на националното ръководство. Партийният конгрес в столицата разшири Националния комитет на ВМРО с 3-ма души - депутатите Йордан Йорданов и Калин Поповски и председателя на "Патриоти за София"в Столичния общински съвет Карлос Контрера.

Основна тема, която беше коментирана на най-висшия форум на ВМРО, бяха европейските избори.

Лидерът на партията Красимир Каракачанов беше притеснен, че с партньорите си от малката коалиция отиват разединени на вота през май. 

"Ако се явим ВМРО плюс една от другите партии, това означава, че сме разбили коалицията. При този вариант според мен е по-добре за всяка партия да се яви отделно, за да няма утре съмнения кой колко тежи. От наша страна ще има добър тон и феърплей игра по отношение на нашите колеги. Аз съм радетел затова да бъде запазена коалицията "Обединени патриоти" и затова ние продължаваме да бъдем отворени за запазване на коалиция "Обединени патриоти". Може би не е фатално, ако на тези избори се явим поотделно, може би, но казвал съм го и го казвам пред всички вас: ние няма да участваме в сепаративни действия заедно с някой срещу някой друг от нашите партньори. Оттук нататък ще видим разумът дали ще надделее".

По-рано ръководството на партията направи отчет за свършеното от последния конгрес досега. Делегатите избраха нови ръководни и контролни органи на партията:

"Ако бъда преизбран за председател на ВМРО, това ще продължава да бъде моята теза - че ние трябва да се явяваме заедно в името на това да дадат една сериозна алтернатива на своите избиратели и поддръжници, което гарантира минимум двама евродепутати", каза Каракачанов.

За явяването на патриотите на евровота Волен Сидеров коментира:

"Най-лесното е да се разделим. По-трудното е да се явим заедно. Въпросът е можем ли сега да го направим. От моя гледна точка, като лидер на партия "Атака", аз казвам, че можем".

Водач на листата на ВМРО е Ангел Джамбазки:

"Най-разумното, най-смисленото и най-редното политическо действие от гледна точка на нашите подръжници е - "Обединени патироти" да се явим заедно. Преброяването на дивите зайци, ако мога така да се изразя, вече сме го правили на едни местни избори. Всеки може да провери какви са резултатите. Ние не можем да накараме друга политическа организация да вземе едно или друго решение. Можем да призовем към разум и към мисъл. Явяването ни заедно ще означава поне два мандата европейски представители. Това ще означава по-малко европейски представители на БСП и на ДПС. Тоест тук дори елементарната политическа логика изисква тази мобилизация".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна