Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови срокове за развода с ЕС, изненадваща оставка на Изток и едно признание за България в Брюксел белязаха седмицата

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Европейско предложение към Лондон за отлагане на развода, но с условия, ново смъртоносно нападение срещу мирни граждани дни след атаката в Нова Зеландия, една изненадваща оставка на Изток, придружена с ново име на столица и едно признание за България с адрес Европейския парламент в Брюксел.

Така звучаха световните събития през тази седмица.

Брекзит и тази седмица не слезе от сцената на водещите международни събития. Дни преди определената за излизане от Съюза дата 29 март разводът между Лондон и Брюксел вече има нови срокове.

С Брекзит не се изчерпват горещите теми пред Съюза преди евроизборите през май. С внушително мнозинство Европейската народна партия замрази членството на унгарската партия ФИДЕС на премиера Виктор Орбан.

Три дни след смъртоносните нападения в джамии в Нова Зеландия, подобна проява, този път в Холандия, отново се превърна във водеща новина. В град Утрехт мъж откри стрелба в пълен с хора трамвай. Трима души бяха убити, а петима ранени, някои от тях тежко.

Седмицата беше белязана и от едно признание за България. Изложбено пространство на името на българския политик и финансист Атанас Буров беше открито в сградата на Европейския парламент в Брюксел.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна