Eмисия новини
от 04.00 часа

Йоханес Тингес Бьо завърши сезона с победа

Йоханес Тингес Бьо
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Норвежецът Йоханес Тингес Бьо спечели масовия старт на 15 километра пред родна публика в Холменколен, с който беше сложен край на сезон 2018/2019 в Световната купа по биатлон.

25-годишният Бьо беше безгрешен при четирите си стрелби и финишира 37:25.6 минути, за да запише рекордна 16-а победа в рамките на една кампания.

Норвежецът напълно заслужено триумфира с Големия кристален глобус, както и с всички малки Световни купи - в преследването, в индивидуалната дисциплина, в спринта и в масовия старт.

Втори днес завърши Арнд Пайфер на 19.2 секунди също без пропуск на огневия рубеж, а трети се нареди друг германец Бенедикт Дол на 38.0 секунди с две грешки при стрелбата.

При жените италианката Доротея Вирер спечели Световната купа.

Вирер завърши 12-а в днешния последен старт - масов старт на 12.5 км в норвежкия зимен център Холменколен.

Тя направи пет грешки и остана на 1:11.0 минута след победителката Хана Йоберг от Швеция.

Световната шампионка в масовия старт Вирер е първата италианка в историята, която печели Световната купа по биатлон.

Хана Йоберг допусна две грешки в четирите стрелби и измина трасето за 35:56.2 минути.

За нея това е втора победа за Световната купа в кариерата, след като на 12 март спечели титлата в индивидуалната надпревара на 15 километра на Световното първенство по биатлон на родна земя в Йостерсунд.

Йоберг, която е олимпийската шампионка в индивидуалния старт на 15 км от Пьончан 2018, стана първа в тази дисциплина и на европейското първенство този сезон.

Хана Йоберг спечели и малката световна купа в масовия старт с 220 точки, а след нея останаха Доротея Вирер със 194 точки и Паулина Фиалкова (Словакия) със 194.

Втора в масовия старт в Холменколен се нареди Тирил Екхоф (Норвегия) с три пропуснати мишени и пасив от 1.3 секунди.

Американката Клеър Игън стигна до първи подиум в кариерата си, след като допусна само една грешка в четвъртата стрелба и завърши трета, на 10.4 секунди зад Йоберг.


Още от