Eмисия новини
от 14.00 часа

Захариева и Таро Коно обсъдиха възможностите за увеличаване на износа и привличането на японски инвестиции

Екатерина Захариева и японският ѝ колега Таро Коно
Снимка: Пресслужба на МВнР

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна с японския си колега Таро Коно в Токио. Двамата обсъдиха как да засилят двустранния политически диалог и възможностите за увеличаване на българския износ, привличането на японски инвестиции, технологии и туристи. Министър Таро Коно прие покана да посети страната ни. 

“Поздравявам ви за страхотната организация на Петата световна среща на жените. Надявам се да приложим нови идеи, които се родиха по време на дискусиите за това как да насърчим овластяването на жените и равнопоставеността на половете”, заяви вицепремиерът Захариева.

“МВнР на Япония има какво да заимства от опита на българското МВнР в равнопоставеността между половете в дипломатическата служба”, коментира министър Коно, след като разбра, че половината от българските дипломати са дами.

Захариева и Коно обсъдиха още актуалните предизвикателства пред енергетиката и възобновяемите енергийни източници, околната среда, процесите в световната икономика и борбата с фалшивите новини.

Това не е първата среща между двамата първи дипломати. През септември 2018 г. Захариева проведе среща с Коно в Монреал по време на срещата на жените външни министри с колегите си от Г-7, а после и в рамките на 73-та сесия на ОС на ООН в Ню Йорк.

Тази година честваме 110 години от първите официални двустранни контакти, 80 години от установяването и 60 години от възстановяването на дипломатическите отношения. Трите годишнини се отбелязват с прояви в двете страни под съвместно лого. Дипломатическите отношения между България и Япония са установени на 12 октомври 1939 г. и са прекъснати в периода 7.11.1944 г. - 12.09.1959 г.

Досега японската страна е отпуснала над 500 стипендии за обучение в Япония на български студенти и специализанти /около 15 годишно/. Японското правителство насърчава и подпомага финансово и с изпращането на преподаватели и учебни материали развитието на японистиката у нас. Изучаващите в България японски език са над 1400 души. 


Още от