Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо подобрение на бизнес нагласите в Германия през март

През март бизнес нагласите в Германия се подобриха изненадващо за пръв път от седем месеца насам, показва последно проучване на немския институт Ifo. Това сякаш е сигнал, че ръководителите на немските компании очакват най-голямата европейска икономика да започне да набира скорост през следващите месеци, след като през втората половина на 2018-а година тя успя да избегне "на косъм" навлизането в техническа рецесия.

Индексът на института Ifo, базиран на месечно проучване сред около 9 хиляди компании и определящ нивото на бизнес климата в Германия, се повиши през март до 99,6 пункта от 4-годишното дъно през февруари на ниво от 98,7 пункта (най-ниско ниво от декември 2014-а година), докато очакванията на финансовите пазари бяха за индекс на ниво от 98,5 пункта.

Първото от доста месеци насам повишаване на Ifo индекса се дължи на подобрение на бизнес климата в сферата на услугите. В същото време бизнес нагласите в промишлеността бележат поредно влошаване, тъй като очакванията в този важен за икономиката на Германия сектор се понижиха до най-ниско ниво от ноември 2012-а година насам.

                                                       Графики на основните Ifo бизнес индекси

Снимка

"Компаниите са малко по-доволни от текущата им бизнес ситуация и определено са по-оптимистични по отношение на техния бизнес през следващите шест месеца. Германската икономика показва устойчивост", заяви президентът на института Ifo - Клеменс Фюст.

Индексът, измерващ текущите бизнес условия, се повишава през март до 103,8 пункта от 103,4 пункта месец по-рано (при прогноза за спад до 102,9 пункта), докато индексът на Ifo института за бъдещите бизнес очаквания през следващите шест месеца нараства до 95,6 пункта от 93,8 пункта през февруари (при очаквания за по-слабо повишение до 94,0 пункта).

Освен съществено подобрение на бизнес климат в сферата на услугите, повишение през март бележат и бизнес нагласите на мениджърите в строителството и в търговията.

Днешните по-добри от очакваното данни на Ifo института са факт, след като германската икономика успя да избегне "на косъм" навлизането в техническа рецесия през втората половина на 2018-а година и след неотдавнашни бизнес проучвания, подсказващи, че най-голямата европейска икономика продължава да изпитва сериозни затруднения в началото на настоящата година.

Оповестеното в петък проучване на агенция IHS Markit показа рязко свиване на активността в германския промишлен сектор през март за втори пореден месец. Съответният PMI индекс падна от 47,6 пункта през февруари до 44,7 пункта през март, достигайки най-ниско ниво от август 2012-а година насам.

По-доброто от очакваното проучване на института Ifo допринесе за предпазливо поскъпване на еврото на валутния пазар. След данните еврото нараства с 0,2% към 1,1322 долара, отскачайки от петъчното 10-дневно дъно около 1,1273 нивото. Единната европейска валута поскъпва с 0,42% от петъчното си дъно около 0,8533 британската лира към 0,8592 паунда и с 0,45% към 124,79 японски йени, след като в края на предходната седмица се понижи до двумесечно дъно около 123,82 йени (най-ниско ниво от 25-и януари насам).

Фондовата борса в Франкфурт също реагира предпазливо позитивно на днешното Ifo бизнес проучване, като основният немски индекс DAX вече нараства с 0,2%, след като при старта на европейската търговия се понижи до едномесечно дъно (най-ниско ниво 20-ти февруари насам).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна