Eмисия новини
от 04.00 часа

Тръмп нарече „враг на народа“ основни медии в САЩ

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп възобнови атаките си срещу основните медии в САЩ, като ги нарече „враг на народа“. Коментарите му в Туитър са по адрес на онези журналисти, които според него са отразявали некоректно разследването за връзки между кампанията му и Русия около изборите през 2016 година.

Междувременно демократи в Конгреса поискаха от министъра на правосъдието Уилям Бар да представи пълния доклад от разследването на Робърт Мълър за руско вмешателство във вота, който изпрати Тръмп в Белия дом. Шестима демократи - председатели на комисии в Камарата на представителите, изразиха опасенията си пред Бар, че представеното от него обобщение не е достатъчно и настояха до 2-ри април да се запознаят с целия доклад. Искането си те аргументират със „спешната нужда“ да изпълнят задълженията си по Конституция, като с това намекнаха, че биха могли да изискат доклада по съдебен ред.

По-рано Уилям Бар информира Конгреса, че разследването на Мълър не е открило доказателства, че кампанията на Тръмп си е сътрудничила с Кремъл за повлияване на резултата от изборите. От документа стана също ясно, че разследващите нямат мнение по въпроса дали Тръмп с действията си е възпрепятствал правосъдието. Републиканците приеха заключенията като пълно оправдаване на Тръмп, докато демократите видяха в липсата на конкретност по въпроса за възпрепятстване на правосъдието покана за бъдещи разследвания.

Доналд Тръмп заяви пред репортери, че няма нищо против публикуването на доклада. Той каза, че решението за това стои в ръцете на министъра на правосъдието.

Продължаващата междупартийна полемики подготвя почвата за по-ожесточени битки, престрелки с обвинения и както Вашингтон Поуст добавя, „равносметка под формата на избори през 2020“. Според изданието едната страна очаква да се чува „спрете лова на вещици”, а от другата - темата за това какво е знаел президентът и кога го е научил.

Проблемът за демократите е, че след категоричната констатация, че не е имало съглашателство с Русия и не имало престъпление, на този фронт ще е трудно да се докаже намерение на Тръмп да прикрие престъпление, да повлияе на изхода от разследването.

Говорителят на Камарата на представителите – демократът Нанси Пелоси, по-рано изключи възможността за импийчмънт, а сега някои от кандидатите за президент като Бърни Сандърс изместват фокуса на речите си към теми, които според тях са по-важни за избирателите, сред които увеличаване на минималното заплащане, климатичните промени, заплатите в образованието.

Според историци, разглеждали други скандали около президенти, случилото се ще промени в малка степен общественото мнение за Доналд Тръмп.

Още от