Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти на срещата ЕС-Китай: Сътрудничество, но и взаимен респект

Жан-Клод Юнкер, Си Цзинпин, Еманюел Макрон и Ангела Меркел на срещата в Елисейския дворец в Париж.
Снимка: БТА

Задълбочаване на сътрудничеството, но и взаимен респект - това поискаха един от друг ЕС и Китай. На среща в Париж френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Ангела Меркел и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер разговаряха с китайския президент Си Цзинпин. В Елисейския дворец нямаше представители на САЩ, но Вашингтон хвърляше сянката си през океана.

За съвременните отношения между Китай и ЕС водещо е сътрудничеството, въпреки че имаме различия, заяви китайският президент Си Цзинпин след близо едночасовите преговори в Париж.

Китай е обвиняван, че с целенасочената си инвестиционна политика в различни части на Европа цели разединението на ЕС.

Домакинът на срещата, френският президент Еманюел Макрон подчерта, че Европа и Китай работят за обща, обновена рамка на международното сътрудничество. Но призна, че трябва да работят и за преодоляването на съществуващите различия.

„Ние уважаваме Китай и сме решени да водим диалог и да си сътрудничим. И естествено, очакваме Китай също да уважава единството на Европейския съюз, както и ценностите, които носи за себе си и по света“, каза Макрон.

Укрепването на международните институции са основата, върху която стъпва международното сътрудничество, допълни френският президент, отправяйки индиректно сигнал към Вашингтон.

Подкрепи го германският канцлер Ангела Меркел:

„Мултилатерализъм без САЩ не може да има. Затова отношенията с ЕС са толкова важни, но ние следим с особен интерес и развитието на търговските преговори с Китай“, каза тя.

Меркел призна, че ЕС не е изпълнил поетите към Китай ангажименти

Надявам се, че ЕС ще успее да си напише домашното, т.е. споразумението за защита на инвестициите и участието в инициативата за новия път на коприната. Според мен този проект е много важен, заяви Меркел, след като тази седмица Италия обяви, че се присъединява към мегапроекта.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна