Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австрия защитава орязаните детски надбавки на чужденци, като ги сравнява с българските

Австрийският министър на семейството Юлияне Богнер-Щраус защити орязаните надбавки, като каза, че детските в България са по-ниски.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Орязването на детските надбавки за деца, чиито родители работят в Австрия, но се отглеждат в родината им, е дискриминация. Това твърди Европейската комисия, която заплашва алпийската република с наказателна процедура. Правителството във Виена индексира от началото на годината надбавките за деца, като на практика намали сумите, които се изплащат на работещи в Австрия родители от Източна Европа.

Националконсервативното правителство на Себастиян Курц днес защити намаляването на надбавките за деца от Източна Европа, а с това рискува ЕК да започне наказателна процедура срещу Австрия.

Стандартът на живот в различните страни от ЕС е различен. Затова ние говорим за индексиране на надбавките, обясни министърът на семейството Юлияне Богнер-Щраус.

И даде конкретен пример с България: „Нека сравним детските надбавки в България и у нас. Сумата, изплащана в България, е значително по-ниска от това, което ние изплащахме преди реформата“.

Детските надбавки за българските деца на работещи в Австрия родители остава значително по-висока в сравнение със сумата у нас - 55 евро на дете. Ставката преди реформата беше средно 220 евро на месец.

Засегнати от австрийската реформа са общо около 125 хиляди деца в Източна Европа, чиито родители работят в Австрия. Най-много Австрия плаща на унгарци, словаци, поляци, румънци и българи.

В началото на годината седем източноевропейски страни, в т.ч. и България, изпратиха протестно писмо до Брюксел, а Румъния заплаши да заведе дело пред Европейския съд.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна