Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повишаването на доходите като мярка за подобряване на демографската ситуация

Снимка: Полина Тодорова

Повишаването на доходите като мярка за подобряване на демографската ситуация беше един от акцентите в дискусия, организирана от фондация „Фридрих Еберт“ и от Института за социална интеграция. Във форума участваха политолози, социолози, експерти по демография. 

Георги Бърдаров от Софийския университет каза, че основните проблеми са високата смъртност и застаряването:

„Ако оправим социално-икономическата среда в България, демографията сама ще се оправи. Мога да дам конкретни примери с Финландия, с Ейре, с Естония“.

Сред акцентите на форума беше и образованието. Социологът Стефан Георгиев заяви:

„Едва 7% , по данни на Агенция „Афис“, участват към настоящия момент в някаква форма на последвало учене, след като са излезли от университета или от гимназията. Средният дял за Европа вече достига близо 20%“.

Икономическият експерт на КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова смята, че глобализацията и социалният дъмпинг ще бъдат много по-сериозно предизвикателство, отколкото роботите:

„Българският труд е много евтин, защото е много по-евтино да плащаш на роб, отколкото да купуваш робот. Ние няма да чупим роботите, когато дойде време за това, ако преди това сме успели да се възползваме от всички механизми, които имаме, за да облагородим средата, за да не се стига до чупене на глави“.

Социологът Първан Симеонов подчерта:

„България трябва да изработи свой разказ - образованието, технологиите, това е една от възможностите, но във всеки случай някакъв сюжет, някаква положителна приказка, каквато имаха Унгария и Румъния. България все още няма свои бранд, а трябва, защото има нужда от положителни примери“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна