Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влошаване на икономическото и на бизнес доверието в еврозоната през март до две и половина годишно дъно

През март икономическото и бизнес доверието в еврозоната отбелязват понижение до ново две и половина годишно дъно в резултат на рязко влошаване на мениджърските нагласи в промишлеността и по-сдържано понижение в сферата на услугите, при подобрение в строителството и търговията на дребно, което е съпроводено и с леко повишаване на потребителското доверие, показват резултати от последно проучване на Европейската комисия. Днешните данни на ЕК са пореден знак за продължаване на икономическа слабост в еврозоната в началото на настоящата година.

Индексът, измерващ икономическото доверие в еврозоната, се понижи рязко през март до 105,5 пункта от 106,2 пункта през февруари при очаквания на финансовите пазари за по-скромно понижение към 105,9 пункта. Това представлява най-ниско ниво на индекса от септември 2016-а година и негово влошаване за девети пореден месец, след като преди малко повече от година (през декември 2017-а година) беше достигнат многогодишен връх от 115,2 пункта.

Негативно влияние върху икономическите нагласи през текущия месец оказва най-вече продължаващото, при това рязко влошаването на бизнес доверието в индустриалния сектор, но при известно отслабване и на нагласите в сферата на услугите.

Европейската комисия отчита влошаване на бизнес доверието в три от петте водещи икономики с най-голям спад в Германия (понижение с цели 1,8 пункта) и Нидерландия (с 1,3%), следвани от Италия (понижение с едва 0,2 пункта), при слабо подобрение във Франция (с 0,2 пункта) и силен подем в Испания (скок с 2,3 пункта).

Индексът, определящ бизнес климата в еврозоната, който е индикатор за фазата на текущия бизнес цикъл, пък се срина рязко до 0,53 пункта от 0,69 пункта през първите два месеца на годината, достигайки най-ниско ниво от ноември 2016-а година. Според ЕК всичките пет компоненти, влизащи в този бизнес климат индекс, бележат понижения, като най-силен спад има в мненията на менижърите относно производството в миналото, но и на техните производствени очаквания, както и при оценките им за общите и за експортните поръчки.

Последното проучване на Европейската комисия регистрира силно понижение на индекса, измерващ доверието в индустриалния и промишления сектор, до -1,7 пункта от -0,4 пункта, докато индексът в сферата на услугите се понижи до 11,3 от 12,1 пункта. Подобрение отчитат бизнес нагласите в строителството (до 7,5 от 6,6 пункта) и в търговията на дребно (до 0,2 от -1,3 пункта).

Окончателният индекс на потребителското доверие в еврозоната потвърди предварителната оценка на ЕК за известно подобрение през март до -7,2 пункта от -7,4 пункта през февруари.

Слабите резултати от последното проучване на ЕК са поредно доказателство за продължаващо влошаване на перспективите пред икономиката на еврозоната през 2019-а година, след като БВП нарасна с едва 0,2% на тримесечна база през третото и през четвъртото тримесечие на миналата година (най-слаба икономическа експанзия от четири години насам).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени