Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арабско-италиански консорциум предлага най-ниска цена за българския участък на "Турски поток"

| обновено на 29.03.19 в 16:20
Снимка: БГНЕС

Единствено арабско-италианският консорциум "Аркад" предложи за изграждането на българския участък на газопровода "Турски поток" цена, която е в рамките на посочената от "Булгартрансгаз". В този вариант построяването на целия проект ще отнеме около година и половина и ще струва един милиард и 100 милиона евро.

Офертата на втория допуснат в надпреварата италиано-люксембургски консорциум е почти двойно по-висока. Предстои окончателното класиране на участниците в търга, посочи след отварянето на ценовите оферти изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов.

"При единия вариант за изпълнение на проекта в рамките на 615 дена ние сме поставили изискване, че в рамките на 250 дена трябва да бъде изградена тази инфраструктура - около 308 км от съществуващата наша компресорна станция на Полски Сеновец до българо-сръбската граница. В този първи етап ние ще използваме съществуващата инфраструктура по националната мрежа, което ще ни осигури да изпълним поетите ангажименти към компаниите, с които сключихме договори за резервиране на капацитета, именно от 1 януари 2020-а да им предоставим капацитет на изход България към Сърбия", каза Малинов.

Компаниите, които подписаха договори за пренос на газ по бъдещата тръба, са руската компания "Газпром Експорт" и швейцарската фирма МЕТ.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна