Eмисия новини
от 03.00 часа

Либийската национална армия на Халифа Хафтар влезе в най-голямото предградие на Триполи

| обновено на 06.04.19 в 19:14
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Либийската национална армия на Халифа Хафтар влезе в най-голямото предградие на Триполи, съобщават световните информационни агенции. Става въпрос за района Хала ел-Фурджан, който се намира на 10 километра от центъра на столицата. 

По-рано военните  бявиха, че са завзели летището в Триполи. Основната аерогара е силно повредена след като на територията ѝ преди време имаше ожесточени боеве. В последните години функциите ѝ бяха поети от военното летище, което е по-близо до града. 

От руското външно министерство съобщиха, че Халифа Хафтар е разговарял с заместник-министър Михаил Богданов по телефона и го е информирал за действията на военните от последните дни. Според Хафтар те са насочени към активизиране на борбата с намиращите се в различни части на страната терористични и екстремистки групировки. От своя страна Богданов е потвърдил позицията на Русия в подкрепа на политическите методи за решаване на спорните въпроси. 

По-рано руският външен министър Сергей Лавров заяви, че либийците трябва да започнат диалог без натиск отвън. "Що се отнася до Либия, ние подкрепяме всички политически сили в страната, така че те да се договорят помежду си и никой нищо да не им налага", каза Лавров и добави, че ситуацията в арабската страна ще продължи да бъде тема на разговори в ООН и днес, а специалният пратеник на световната организация Гасан Саламе съобщи, че планираната за другата седмица национална конференция  за Либия ще се състои, независимо от ситуацията в момента. Събитието трябва да се проведе от 14 до 16 април и на него ще бъде обсъдена идеята за изборите като възможност за излизане от конфликта. 

От съседен Тунис дойде информацията за засилване на мерките за сигурност заради ситуацията. Властите разработват и специален план за действие. Вчера пък беше увеличена сигурността по общата граница. 

По-рано Съветът за сигурност на ООН призова силите на Националната армия да избягват стълкновения. Руският външен министър Сергей Лавров, който е на посещение в Кайро, заяви, че не трябва да се обявяват виновни за кризата в арабската страна. Според него либийците трябва да започнат диалог без натиск отвън. 

Египетският външен министър Самех Шукри призова за сдържаност и връщане към разговорите. Според него ситуацията не може да бъде решена с военни действия. 

След свикано по искане на Великобритания и преминало при закрити врата извънредно заседание за Либия Съветът за сигурност на ООН изрази безпокойство от ситуацията там и призова Хафтар да избягва въоръженото противопоставяне.

ЕС вече призова за прекратяване на всякакви военни действия. Говорител на Еврокомисията призова към преговори. Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни изрази опасение, че настъплението срещу либийската столица на силите на Изтока може да доведе до нова мигрантска вълна към Европа.

Външните министри от Г-7 категорично се противопоставят на военните действия в Либия, гласи обща позиция след преговори във Франция.

Още от