Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредни демонстрации на привърженици на Мадуро и Гуайдо във Венецуела

Хиляди хора излязоха на протест по улиците на Каракас, за да поискат хуманиратната помощ, блокирана на границата с Колумбия.
Снимка: БТА

Във Венецуела се състояха поредните демонстрации на привържениците на Николас Мадуро и на опозиционера Хуан Гуайдо, признат за временен президент от около 50 страни.

Президентът Мадуро призова държави от региона да посредничат за решаване на кризата. Искам да използвам последните минути от тази огромна демонстрация, за да отправя призив към света, заяви Николас Мадуро пред облечените в червено свои привърженици пред президентския дворец „Мира Флорес“.

„Венецуела търси подкрепа за голям диалог, за мир и разбирателство в страната.“

Молбата на Мадуро е към Мексико и Уругвай, които вече предложиха посредничество. Също и към Боливия и Карибските страни.

Временният президент Хуан Гуайдо също свика голяма демонстрация и призова привържениците си да продължават да оказват натиск върху Мадуро да подаде оставка.

„Действаме според плана във Венецуела. Следваме стратегията си. Изпълняваме обещанията си, които дадохме пред Бога и народа и никой няма да ни спре.“

Гуайдо допълни, че над 90% от населението иска смяна на управлението в раздираната от криза Венецуела. Армията обаче остава на страната на Мадуро.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна