Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Халифа Хафтар - „човекът на Москва“ в Либия

Халифа Хафтар
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия завява, че не взема страна в боевете в Либия, но зад кулисите Москва категорично подкрепя маршал Халиф Хафтар, твърдят експерти, цитирани от АФП.

Хафтар, чиито сили започнаха миналата седмица изненадващ атака към столицата Триполи, е посещавал Москва, срещал се е с високопоставени лица и дори говори малко руски.

Москва настоява, че не подкрепя никого в сложния конфликт в северноафриканската държава и призова към сдържаност „всички страни“ след началото на офанзивата на Хафтар с поне 41 жертви.

Но руският анализатор Алексей Малашенко посочва, че няма съмнение, кого Москва предпочита в Либия.

„Русия подкрепя Хафтар, той бе в Москва и се срещна с министъра на отбраната Сергей Шойгу през 2017 г. Той говори руски“, заяви Малашенко.

Москва трябва да демонстрира неутралност и засега не може открито да подкрепи Хафтар. Но Русия е готова да хвърли дипломатическа тежест зад военачалника, ако иска да отнеме Триполи от международно признатото правителство на националното единство, смята той.

„Всичко зависи от това, дали той ще може да вземе Триполи и дали ще има голяма касапница“, коментира Малашенко.

Русия бе отдавнашен съюзник на покойния либийски лидер Муамар Кадафи преди свалянето му през 2011 г., което хвърли страната в хаос.

Когато НАТО стартира военна кампания в подкрепа на опозицията срещу Кадафи, Русия и Китай се въздържаха във вота на Съвета за сигурност на ООН за интервенцията.

А когато по-късно западните сили изградиха връзки с правителството на националното единство Русия се почувства измамена и започна да подкрепя Хафтар, който се завърна от 20-годишно изгнание.

„Хафтар е идеологически близък до Русия“, смята анализаторът Александър Шумилин от Центъра за анализ на близкоизточните конфликти в Москва: „Той получава руски оръжия и с радост ги приема. Той е човек на Москва“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени