Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп потвърди, че ще бъдат въведени мита върху вноса на стоки от ЕС за 11 млрд. долара

Американският президент Доналд Тръмп.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във вторник президентът на Съединените щати Доналд Тръмп публикува поредното си Туитър послание, в което подчерта, че Европейският съюз "се възползва от" САЩ по отношение на търговията и потвърди плановете на Вашингтон, обявени от американският търговски представител за налагане на тарифи върху вноса на европейските стоки на стойност 11 млрд. долара.

"Световната търговска организация констатира, че субсидиите на Европейския съюз за "Еърбъс" са се отразили неблагоприятно на Съединените щати, които сега ще въведат митнически тарифи за продукти от ЕС на стойност от 11 млрд. долара! Европейският съюз се възползва от търговията си със САЩ от много години. Скоро това ще спре!", написа Тръмп в Туитър.

По-рано ЕС предупреди, че е готов да въведе ответни мерки, ако САЩ продължават напред с предложените тарифи. От "Еърбъс" пък настояват, че митническите тарифи нямат правно основание, а френският финансов министър Бруно Льо Мер призова ЕС и САЩ да се опитат да избегнат по-голям търговски конфликт в момент на световна икономическа слабост.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна